SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

1. obletnica delovanja Festivala Velenje

22. 5. 2009

V mesecu maju mineva eno leto, odkar je Mestna občina Velenje ustanovila javni zavod s področja kulture in prireditvene dejavnosti - Festival Velenje. Prvo obletnico delovanja bodo v Festivalu zaznamovali z dvema premierama, ki jih pripravljajo v naslednjem tednu. V začetku tedna se bo predstavil Plesni teater Velenje, konec tedna pa še Lutkovno gledališče Velenje oba od leta 2008 naprej delujeta v okviru Festivala Velenje.

V ponedeljek, 25. maja, ob 20. uri, bo v dvorani velenjskega kulturnega doma plesni teater premierno uprizoril celovečerno plesno predstavo Pajkovke. Predstava, za katero so koreografijo pripravile Tina Benko, Neža Jamnikar, Mateja Rožič ter Lucija in Polona Boruta, ki tudi plešejo v predstavi, izhaja iz proučevanja gibanja pajkov in tkanja mrež. Predstava išče vzporednice tudi s tradicijo tkanja, ki je bilo nekoč umetniško izražanje žensk.

Lutkarji pa se bodo predstavili v soboto, 30. maja, ob 10.30 uri v dvorani Centra Nova v središču mesta. Scenarij za predstavo Deklica Momo in tatovi časa je po zgodi avtorja Michaela Endeja napisala Alice Čop, ki je predstavo tudi režirala. Zgodba govori o nenavadni deklici Momo, ki se sreča s Sivimi možmi, ki ljudem kradejo čas. Predstava, v kateri bodo zaigrale Ema Hozjan, Vanja Kretič in Mojca Mačkovšek, je namenjena otrokom, starejšim od sedem let, pa tudi odraslim.

Festival Velenje, ki ima sedež v velenjskem domu kulture, poleg kulturno-umetniških programov pripravlja v Velenju tudi različne sejemske in zabavne prireditve, organizira največjo slovensko otroško prireditev Pikin festival, pripravlja Poletne kulturne prireditve in projekt Čarobni december, vodi dejavnost velenjskega kina ter povezuje različne organizatorje prireditev in dogodkov v mestu.

Deli s prijatelji