Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 25. avgust 2022

Avgust 2022
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
September 2022
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       

25. FMKK Reuse delavnica: Kuni edition

Festival mladih kultur Kunigunda

Kot vsako leto, bomo tudi tokrat opozarjali na problem onesnaževanja. V ta namen bomo na delavnici ustvarjali iz različnih predmetov, ki jih lahko najdemo v našem okolju, tako naravnih kot tudi tistih, ki doma nabirajo prah in se vedno znajdejo v košu za smeti. Ker se neuporabne stvari lahko z malo kreativnosti spremenijo v uporabne, bomo na delavnici predmetom dali novo funkcijo, ti pa bodo zažareli v novi preobrazbi. Več na: https://kunigunda.si/.


  Mladinski kulturni klub eMCe plac
  Prost vstop
Preberi več »

Hana Hren in Eva Novak (citre) - prestavljeno v Galerijo Velenje

Citrarski festival Prešmentane citre 2022 - Poletne kulturne prireditve

Zaradi negotove vremenske napovedi in možnosti dežja je koncert prestavljen v Galerijo Velenje.

V drugem večeru letošnjega citrarskega festivala se bosta predstavili dve izjemni mladi citrarki, Eva Novak in Hana Hren, ki ju je v svet citer glasbeno in pedagoško popeljala prof. Irena Anžič. Eva je svojo glasbeno pot začela 2010, lansko leto je zaključila Srednjo glasbeno šolo in I. gimnazijo v Celju, sedaj pa študira na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V času šolanja je prejela številne zlate in srebrne plakete ter posebne nagrade tako na državni kot na mednarodni ravni. Sodeluje v različnih komornih zasedbah, s sestro Vito nastopa pod umetniškim imenom Sound of Sisters, aktivna je tudi v novo nastajajočem citrarskem kvintetu Citrlajf. Hana je citrarka devet let in je dijakinja 3. letnika umetniške gimnazije - vzporedne glasbene smeri na Glasbeni šoli Celje in II. gimnazije Maribor. Tudi njena še mlada glasbena pot je obogatena s številnimi glasbenimi nagradami in priznanji z domačih in mednarodnih tekmovanj. Tako kot Eva je tudi Hana članica Citrlajfa.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Prestavljeno na 6. 9. 2022 - Tomi Purich Trio

Mozzajik Summer Festival 2022

Koncert je zaradi nepredvidenih okoliščin prestavljen na torek, 6. 9. 2022.

Tomi Purich je v triu oživel etno-jazz projekt mešanice balkanske etno glasbe, jazzovske improvizacije in energičnih neparnih ritmov. Ideja za projekt je nastala leta 2006, ko je v veliki zasedbi avtorske kompozicije in priredbe predstavil na poletnih festivalih po Sloveniji in Italiji. Novembra 2018 je iz posnetega materiala izdal album #balkanjazz, ki združuje tradicionalne vzhodne zvoke Balkana in svobodo zahodnjaške jazzovske improvizacije. Svoj drugi album, #brkoman, je izdal že leto kasneje, vsebuje pa še več avtorskih kompozicij in priredb ljudsko-popularnih glasbenih stilov.

Tomi Purich Trio na koncertih obiskovalcem ponuja izviren zvok in unikatne ritme, ne glede na to, ali gre za priredbe tradicionalnih ljudskih napevov, za avtorske skladbe ali pa za priredbe popularnih pesmi. Zasedba navdušuje s koncerti po klubih, lokalih, festivalih in s posebno serijo koncertov, imenovano ''jazz med knjigami'', ki se dogajajo po knjižnicah.

  pred Domom kulture Velenje (Mozaik bar)
  Prost vstop
Preberi več »

25. FMKK Koncert: Pseća plaža, Not Exactly Lost

Festival mladih kultur Kunigunda

Pseća Plaža je avdio-vizualna skupina iz Zagreba, ki želi ustvarjati psihodelično glasbo s prizvoki in elementi svetovne glasbene scene. Zveni pa kot pokrajina urbane džungle in sproščeno vzdušje klasičnih šansonov, kopiranih v obliki glasbene podlage. Pianist Bowrain in vsestranski umetnik KALU tvorita dvojec Not Exactly Lost. Stara znanca domače glasbene scene se povezujeta v novem projektu, ki njun prepoznavni elektronski hipnotizem združuje v novo obliko. Več na: https://kunigunda.si/.

  Mladinski kulturni klub eMCe plac
  Prost vstop
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Kajuhovo leto v Vrtcu Šoštanj

Na otroškem oddelku bo na ogled razstava otroških likovnih del o pesniku Karlu Destovniku – Kajuhu, kot ga vidijo otroške oči. Razstavljali bodo otroci Vrtca Šoštanj, enote Biba. 
  Knjižnica Šoštanj
  Prost vstop
Preberi več »

Če se smejem, vse razgrejem

Tako kot sončni žarki grejejo svet okoli nas, lahko ogreje tudi smeh otrok, ki radovedno svet šele odkrivajo. Otroci Vrtca Velenje vedo, da je smeh "pol zdravja" in da podarjen nasmeh lahko razsvetli vsak, še tako žalosten obraz. In ravno na to nas želijo otroci spomniti z razstavo svojih umetniških del, ki so jih ustvarjali pod mentorstvom strokovnih delavcev v različnih tehnikah in formatih. 
  Knjižnica Velenje (otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

Čebelji bralni paketi

Od septembra 2021 do oktobra 2022 Knjižnica Šmartno ob Paki sodeluje v projektu Čebela BERE med. Z namenom prenesti pomen čebel med otroke in njihove starše, smo v knjižnici pripravili čebelje bralne pakete, v katerih lahko najdete različno literaturo o čebelah in njihovem pomenu. Vabljeni, da si jih izposodite tako majhni kot veliki bralci, saj bralni paketi vsebujejo različno gradivo - od slikanic, pravljic do strokovnih knjig in filmov. 
Dogodek je nastal s finančno pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino informacij je odgovorna Knjižnica Velenje. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
  Knjižnica Šmartno ob Paki
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava del dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, Gimnazija ŠC Velenje

Na razstavi se bodo predstavili dijaki umetniške gimnazije s svojimi likovnimi deli, ki so nastala v tem šolskem letu pri strokovnih predmetih risanje in slikanje, predstavitvene tehnike, likovna teorija, plastično oblikovanje, bivalna kultura in osnove varovanja dediščine.

Mentorice: Nataša Tajnik Stupar, Aleksandra Dolenec Gojević in Uršula Skornšek.
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Iz zbirke zbiratelja Frenka Špilerja: od starih knjig, razglednic in fotografij do poslovne dokumentacije nekdanjih šaleških podjetnikov in trgovcev

Čez poletje bo na domoznanskem razstavišču v Mestni knjižnici Velenje razstavljal Frenk Špiler. Dolgoletni zbiratelj z obsežno zbirko starih knjig, razglednic, kovancev in tudi srednjeveških muzejskih artefaktov, je za razstavo pripravil izbor iz njegove zbirke razglednic in fotografij Velenja, turističnih publikacij o Šaleški dolini ter poslovne dokumentacije nekdanjih šaleških podjetnikov in trgovcev. Na razstavi bodo tudi stare knjige o Šaleški dolini in nekdanji kovanci ter stari predmeti.  
  Knjižnica Velenje (domoznansko razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »