Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 23. marec 2022

Marec 2022
PoToSrČePeSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
April 2022
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       

A TI SPLOH VEŠ, KAJ TI LAHKO NAREDI GLUTEN?

Sebastjan Turinek, dijak 3. letnika športnega oddelka Gimnazije Velenje, bo predstavil svojo raziskovalno nalogo. Dogodek je del projekta #športajmoinberimo.
Gluten je lahko kriv za marsikatero težavo, a se tega ne zavedamo, zato je pomembna ozaveščenost o glutenski preobčutljivosti, ki zajema celiakijo, neceliakalno glutensko preobčutljivost (NCGS) ali alergijo na pšenico. Bolezen je prepogosto spregledana, kot se je to zgodilo tudi avtorju, zato je želel raziskati, kaj mladi športniki vedo o tej bolezni in glutenu, ter jih seznaniti o tem. Velikokrat se namreč zgodi, da simptomi niso tipični, da imamo težave, za katere zdravniki niti ne pomislijo, da bi lahko bil kriv gluten. Pomembno se mu zdi, da smo seznanjeni tudi z možnostjo, da lahko opravimo test, kar pa je tudi priporočilo stroke, saj najnovejše smernice opozarjajo na to, da bi bilo potrebno že na primarni ravni testirati vse otroke, če imajo gen za celiakijo. Tudi negativni test še ne pomeni, da nimamo težav z glutenom, saj lahko imamo alergijo na pšenico ali NCGS. S pomočjo ankete je ugotovil, da večina športnikov ne ve, kaj je gluten in kje se nahaja. Prav tako se ne zavedajo, da ga ne smeš uživati, če si nanj preobčutljiv. Raziskava je pokazala, da večina ocenjuje, da jim gluten ne škodi. Na koncu ankete je priložil tudi kratek filmček z namenom, da bi čim več ljudi opozoril na to bolezen. Tako bo mogoče kdo lažje našel rešitev za svoje težave.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Izdelovanje lovilcev sanj

Vabimo osnovnošolske otroke, ki obiskujejo 1. - 4. razred, na ustvarjalno delavnico z naslovom Izdelava lovilcev sanj. 

Ustvarjali bomo lovilce sanj, s katerimi želimo »ujeti« neprijetne sanje in vsako noč sanjati samo lepe. Dodali jim bomo svoje barve, priljubljene bleščice in jih opremili s slikami in živalcami, ki nam prinašajo srečo in lepe misli.


Obvezne so predhodne prijave na mail: sabina.lebar@drustvo-novus.com ali številko: 064 244 804

Število mest je omejeno!
  FARMIN (Trg mladosti 6, 3. nadstropje, levo)
  Prost vstop
Preberi več »

Letni koncert tolkalcev Glasbene šole Velenje

Nastop učencev Glasbene šole Velenje in dijakov Umetniške gimnazije Velenje.
  Glasbena šola Velenje (Velika dvorana)
  Prost vstop
Preberi več »

Mali otroci, veliki problemi

Stand-up predstava Uroša Kuzmana in Aleša Novaka

"Mali otroci, mali problemi, veliki otroci, veliki problemi!" je pregovor, ki ga je slišal že vsak starš. Pa je resničen? Je uvertura v starševstvo res preprosta in težavnost tega poklica zraste šele z leti? S temi in podobnimi vprašanji se bosta v stand up predstavi ukvarjala mlada očka, Uroš Kuzman in Aleš Novak, prvi z dvema šoloobveznima pretepačema in drugi s sveže pokakano plenico v rokah. Čigavi problemi so večji? Ne vemo! Vemo pa, da bosta oba vesela priložnosti, da lahko za poldrugo uro smeha pobegneta v vašo družbo. Ker - saj veste, kaj pravijo: Ko imaš enkrat otroke, je vsak izgovor dober, da greš z doma! 

  Dom kulture Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 15 €
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava SREČA JE...

Ali sreča potrka na vrata ali jo prinese dimnikar? Se jo da kupiti ali narediti? Ali lahko srečo poiščemo ali nas najde sama? Da je sreča v nas samih in se jo čuti v srcu, v toplem družinskem objemu in iskrenem pogledu, vedo povedati otroci Vrtca Velenje, ki so svojo srečo poustvarili v likovnih delih z uporabo različnih likovnih tehnik. V želji, da tudi vam pomagajo pri iskanju pristne sreče, so svoja dela postavili na ogled v razstavi z naslovom SREČA JE ...
  Knjižnica Velenje (Otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

V iskanju figure

Likovna dela predstavljajo učenci Osnovne šole  Gorica Velenje (od 4. do 9. razreda), ki so ustvarjali v različnih likovnih tehnikah upodabljanja človeške figure pod mentorstvom likovne pedagoginje Saše Šižgorič.

Razstava bo na ogled v februarju in marcu 2022.
  Knjižnica Velenje (Mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

KAJUH 100 LET - Priložnostna grafična podoba

V Mestni knjižnici Šoštanj ob obletnici smrti Karla Destovnika - Kajuha razstavljamo predstavitev idejne zasnove in osnovnih elementov priložnostne grafične podobe KAJUH 100 LET, ki je skozi sodoben likovni pristop vizualno opremila 100. obletnico rojstva pesnika prihodnosti in človekoljuba Karla Destovnika-Kajuha. Podobo so v sodelovanju z Zavodom za kulturo Šoštanj in občino Šoštanj zasnovali v kreativni platformi Opa!celica.

Priložnostna grafična podoba vključuje elemente, ki izražajo optimizem, se spogledujejo z digitalnim svetom in pripovedujejo zgodbe skozi ilustrativne kompozicije. Obenem pa ob podpori barvite svežine ter prepletu retro-modernih črkovnih tipografij poezija ikoničnega Kajuha sproščeno vstopa v svet mlajših generacij.

  Knjižnica Šoštanj
  Prost vstop
Preberi več »

»Jaz sem droben, droben list«

Kaligrafinje Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje bodo ob Kajuhovem letu na ogled postavile odlomke njegovih pesmi, napisane v različnih kaligrafskih pisavah in v prevodih v tuje jezike. Kaligrafija ali lepopisje je posebna veščina, ki jo obvladajo redki posamezniki, saj zahteva veliko mero strpnosti, volje in vztrajnosti. Zato želijo Kajuhovo zapuščino oplemenititi še z zapisi v pisavah gotica, copperplate, unciala, karolinška minuskula in italika. 
  Knjižnica Velenje (osrednje razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »

»Pa bo pomlad prišla« (Ivan Minatti)

Pri Univerzi  za tretje življenjsko obdobje Velenje (kljub neprijaznim časom za druženje) še vedno ohranjajo srečanja klekljaric in ustvarjanje čipk. Klekljana čipka je od lanskega leta vpisana v Unescov seznam kulturne dediščine, kar ji daje dodaten pomen in vlogo v družbi.  Čipka  je primerna za okras v oblačilni kulturi in stanovanjski tekstilni opremi; zelo primerna je tudi kot darilo.

Letos  želijo prikazati cvetje v klekljani obliki;  tako  rože v vazi, prtičke z rožami, slike in nakit. 
  Knjižnica Velenje (sončna stena)
  Prost vstop
Preberi več »