Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 14. marec 2022

Marec 2022
PoToSrČePeSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
April 2022
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       

Izgubljene iluzije

Filmsko gledališče (Les illusions perdues)
Zgodovinska drama, 141 min (Francija)
Režija: Xavier Giannoli
Igrajo: Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan, Salomé Dewaels, Jeanne Balibar, Gérard Depardieu, André Marcon, Louis-Do de Lencquesaing, Jean-François Stévenin

  Kino Velenje (velika dvorana)
  4 EUR
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava SREČA JE...

Ali sreča potrka na vrata ali jo prinese dimnikar? Se jo da kupiti ali narediti? Ali lahko srečo poiščemo ali nas najde sama? Da je sreča v nas samih in se jo čuti v srcu, v toplem družinskem objemu in iskrenem pogledu, vedo povedati otroci Vrtca Velenje, ki so svojo srečo poustvarili v likovnih delih z uporabo različnih likovnih tehnik. V želji, da tudi vam pomagajo pri iskanju pristne sreče, so svoja dela postavili na ogled v razstavi z naslovom SREČA JE ...
  Knjižnica Velenje (Otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

V iskanju figure

Likovna dela predstavljajo učenci Osnovne šole  Gorica Velenje (od 4. do 9. razreda), ki so ustvarjali v različnih likovnih tehnikah upodabljanja človeške figure pod mentorstvom likovne pedagoginje Saše Šižgorič.

Razstava bo na ogled v februarju in marcu 2022.
  Knjižnica Velenje (Mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

KAJUH 100 LET - Priložnostna grafična podoba

V Mestni knjižnici Šoštanj ob obletnici smrti Karla Destovnika - Kajuha razstavljamo predstavitev idejne zasnove in osnovnih elementov priložnostne grafične podobe KAJUH 100 LET, ki je skozi sodoben likovni pristop vizualno opremila 100. obletnico rojstva pesnika prihodnosti in človekoljuba Karla Destovnika-Kajuha. Podobo so v sodelovanju z Zavodom za kulturo Šoštanj in občino Šoštanj zasnovali v kreativni platformi Opa!celica.

Priložnostna grafična podoba vključuje elemente, ki izražajo optimizem, se spogledujejo z digitalnim svetom in pripovedujejo zgodbe skozi ilustrativne kompozicije. Obenem pa ob podpori barvite svežine ter prepletu retro-modernih črkovnih tipografij poezija ikoničnega Kajuha sproščeno vstopa v svet mlajših generacij.

  Knjižnica Šoštanj
  Prost vstop
Preberi več »

Galerija Vile Bianca - razstava Dizajn

Dizajn, oblikovanje, nas ne sme pustiti ravnodušne na različnih področjih življenja. Estetika in lepota oblikovanja oblačil, je prevzela ustvarjalke likovnega krožka, ki so na svojstven likovni način, z različnimi materiali in tehnikami upodobile detajle oblačil, obutve in modnih dodatkov. Tudi tokrat njihova ustvarjalna kreativnost ni zatajila. Ustvarile so nekaj zanimivih del, ki bodo bogatila razstavo in po ogledu tudi vaše duše. 

Vabljeni na ogled razstave vsak dan med 9. in 17. uro. 

  Prost vstop
Preberi več »

»Jaz sem droben, droben list«

Kaligrafinje Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje bodo ob Kajuhovem letu na ogled postavile odlomke njegovih pesmi, napisane v različnih kaligrafskih pisavah in v prevodih v tuje jezike. Kaligrafija ali lepopisje je posebna veščina, ki jo obvladajo redki posamezniki, saj zahteva veliko mero strpnosti, volje in vztrajnosti. Zato želijo Kajuhovo zapuščino oplemenititi še z zapisi v pisavah gotica, copperplate, unciala, karolinška minuskula in italika. 
  Knjižnica Velenje (osrednje razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »

»Pa bo pomlad prišla« (Ivan Minatti)

Pri Univerzi  za tretje življenjsko obdobje Velenje (kljub neprijaznim časom za druženje) še vedno ohranjajo srečanja klekljaric in ustvarjanje čipk. Klekljana čipka je od lanskega leta vpisana v Unescov seznam kulturne dediščine, kar ji daje dodaten pomen in vlogo v družbi.  Čipka  je primerna za okras v oblačilni kulturi in stanovanjski tekstilni opremi; zelo primerna je tudi kot darilo.

Letos  želijo prikazati cvetje v klekljani obliki;  tako  rože v vazi, prtičke z rožami, slike in nakit. 
  Knjižnica Velenje (sončna stena)
  Prost vstop
Preberi več »

Bralka meseca

Bralka meseca marca je Lojzka Špacapan, ki ji je poezija zarezala brazgotine v dušo. Kdo je ta skromna gospa, ki ji poleg knjig in družine veliko pomeni tudi lasten vrtiček, kjer ohranja stik z naravo? Veliko pesmi slovenskih pesnikov jo je oblikovalo, zna jih na pamet zrecitirati še danes. Poleg del Ivana Minattija, njenega moža in življenjskega sopotnika, bo izpostavljena še množica drugih. Obenem se bomo lahko naužili tenkočutnosti njenih lastnih pesmi.

Razstavo je pripravila Stanka Ledinek.

  Knjižnica Velenje (steklena dvojčka)
  Prost vstop
Preberi več »

Tovarna usnja Franz Woschnagg in sinovi

Usnjarstvo je bilo nekoč ena izmed pomembnejših gospodarskih panog. Ob koncu 1. svetovne vojne je na Slovenskem delovalo 15 tovarn usnja. Največja in najsodobnejša med njimi je bila Woschnaggova tovarna usnja v Šoštanju, ki jo je ustanovil Josip Woschnagg leta 1788. Razstavo je pripravila Andreja Jurkovnik
  Knjižnica Velenje (domoznansko razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »