Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 12. avgust 2021

Avgust 2021
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
September 2021
PoToSrČePeSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       

Videz tipnega - tekstura, faktura, šrafura, raster

JSKD je leta 2020 razpisal temo za 8. državno tematsko razstavo Videz tipnega. Udeleženci delavnice so se spopadli pri nastanku likovnega dela s pomenom teksture, fakture, šrafure in rastra.  
  Vila Bianca
  Prost vstop
Preberi več »

Borneo, Brunej in Singapur

Otok Borneo si delijo Malezija, Indonezija in sultanat Brunej. Slednji sodi med najbogatejše države na svetu, a življenje v njem je neverjetno umirjeno. V prestolnici nekateri še vedno živijo v tradicionalnih hišah na vodi. Malezijski del otoka preseneti s sodobnimi mesti na robu deževnih gozdov. Pa tudi z lepimi plažami in možnostjo obiska rezervata orangutanov. To je pravi raj za okušanje tropskega sadja, med katerim je navdušil smrdeči durian. Le kratek letalski polet stran leži Singapur - mesto presežkov s futurističnim naselji in vrtovi, enim najboljših letališč na svetu, kolonialno dediščino pa tudi stotnijo Slovencev. Predaval bo Igor Fabjan.
  Knjižnica Velenje (atrij Kavarne Lucifer)
  Prost vstop
Preberi več »

Komedija o artu

Monokomedija z Miho Firštem

Komedija o artu razvija tezo, da za uspešen vstop v svet pogosto »nedostopne« resne umetnosti ni potrebno teoretično znanje o zgodovini ali oblikoslovju umetniških izrazov, temveč zgolj enkratno srečanje z zares fascinantnim umetniškim delom, ki človeka prevzame in prepriča, da je lahko umetnost ena temeljnih sestavin kakovostnega in izpolnjenega bivanja. Predstava predstavlja zanimiva in izstopajoča dela, umetnost analizira iz različnih perspektiv in teorije pogosto nemudoma tudi eksperimentalno preverja. Nikakor ji ne uspe celovito obravnavati izbrane tematike, na več mestih zanika samo sebe in ničesar ne ugotovi, postavi pa celo vrsto vprašanj. Mar ni to tisto, kar umetnost počne? Scenografija predstave je na prvi pogled parodična, a vendar resna likovna razstava z naslovom Antologija likovne umetnosti.

Besedilo in igra: Miha Firšt, režija: Kristijan Koželj

Produkcija: Hiša kulture Celje v sodelovanju s Centrom sodobne umetnosti Celje

 

  Dom kulture Velenje (mala dvorana)
  vstop prost
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Malha dobrih zgodb: spodbujamo družinsko branje

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Nagajiva pomlad

Izdelke na temo pomlad so ustvarjali otroci iz Vrtca Šoštanj, stari od 4 do 6 let. Pri ustvarjanju so nadvse uživali in bili zelo domiselni.
  Knjižnica Velenje (Mestna knjižnica Šoštanj, otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Trije metulji

Izložbeno okno knjižnice so s svojimi izdelki osvežili Oranžni in Rdeči palčki (otroci, stari 4-6 let) iz Vrtca Sonček Šmartno ob Paki s pomočjo svojih vzgojiteljic.
  Knjižnica Velenje (Knjižnica Šmartno ob Paki)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava dijakov Gimnazije Velenje – likovna smer

Postavitev v Mladinskem razstavišču Knjižnice Velenje predstavlja izbor ustvarjalnosti dijakov likovne smeri umetniške gimnazije ŠC Velenje. Tokratni izdelki so posebni, saj so nastali v času pouka na daljavo, ko so se tradicionalnim metodam poučevanja, ustvarjanja in komuniciranja pridružile še alternativne spletne različice. Posebne okoliščine so oblikovale tudi teme, razmišljanja in čutenja ustvarjalcev in pustile svojo sled na dijaških izdelkih. 
  Knjižnica Velenje (Mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Poletje sončnih žarkov

Letošnje poletje bo v znamenju sonca. Naj se vas dotaknejo zgodbe iz knjig, pesmi in filmov. Naj se vas dotakne toplota sončnih žarkov.

Avtorica razstave je Stanka Ledinek.
  Knjižnica Velenje (Mestna knjižnica Šoštanj)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Leto Josipa Jurčiča 2021

V letu 2021 se spominjamo 140. obletnice smrti Josipa Jurčiča (4. 3. 1844 – 3. 5. 1881), slovenskega pisatelja, pesnika in časnikarja, avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat, ki je bil ena od osrednjih kulturnih in političnih oseb druge polovice 19. stoletja. 
  Knjižnica Velenje (Mestna knjižnica Šoštanj)
  Prost vstop
Preberi več »