SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - Maj 2021

Maj 2021
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Junij 2021
PoToSrČePeSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       

Glasbene slike: Matjaž Jelen

Glasbene slike 2021

Matjaž Jelen, eden izmed ustanovnih članov skupine Šank Rock, sodi med bolj prepoznavne vokaliste slovenske glasbene scene. V svoji rokerski karieri je posnel dva samostojna albuma, kjer je še posebej lahko izrazil svojo čustveno plat kot avtor glasbe in besedil. Tokrat bo mimoidočim s svojim petjem popestril sobotno dopoldne v mestu.

  Galerija Velenje (terasa)
  Vstop prost
Preberi več »

Ohranimo čebele!

Ob svetovnem dnevu čebel

Prostorska inštalacija in delavnica za otroke Festivala Velenje

Podaj se med cvetoče trave, dišeče jablane, pisano cvetje, na travnike, v gozdove. Tam jo boš srečal, čebelo. Poletela bo s cveta na cvet in te spodbudila k razmišljanju. Čebela je vir življenja, ker s svojim opraševanjem skrbi za obstoj rastlinskih vrst ter človeškega življenja.

Ob svetovnem dnevu čebel vas vabimo na ogled prostorske inštalacije na travnik pri Domu kulture Velenje, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o svetu čebel.

Od 17. do 19. ure si bodo otroci v delavnici lahko izdelali svojo čebelico.

Ljubitelje filatelije vabimo, da si na spletni strani Festivala Velenje ogledate razstavo Čebele, čebelarstvo in čmrlji v filateliji.

  travnik pri Domu kulture Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Pozdrav najbližji zvezdi

Ob svetovnem dnevu sonca

28. maja je svetovni dan SONCA, zato v Sončnem parku ob sončni uri pozdravljamo našo najbližjo zvezdo.
Na ta dan je Sonce v zenitu, v nadglavišču ob 12.59.

Sonce je naša najbližja zvezda, dobesedno naša zvezda - naše Sonce. Vsa ostala nebesna telesa našega osončja krožijo okrog njega. Vendar pa tudi Sonce ne miruje. Ob robu naše galaksije Mlečne ali Rimske ceste kroži okrog njenega središča. Grki so Sonce imenovali Helios, Rimljani pa Sol. V Soncu je zbrane 99,8% vse mase Osončja. Preostanek mase se večinoma nahaja v Jupitru – največjim planetu. Sonce je popolnoma povprečna zvezda tipa G2, kar pomeni da je rumena zvezda in med tipi zvezd ne sodi med najbolj vroče.

V starih časih je bilo čaščenje sonca vsakodnevni obred. Ljudje so se zavedali, da jim sonce prinaša energijo, življenje in nenazadnje tudi zdravje. Vse stare civilizacije so poznale neke oblike čaščenja tega nebesnega telesa. Tako je bilo v starem Egiptu, Indiji, Grčiji in rimskem imperiju, pri staroselcih severne, srednje in južne Amerike ter tudi na Japonskem in skandinavskih državah.

Sonce pa je tudi sinonim za veliko lepega, pozitivnega, svetlega, toplega, ljubečega, za »sončne« mravljince in sončne iskrice v očeh. In ne pozabite: Preživet dan na Soncu ni nikoli izgubljen. Pustite se presenetiti Soncu.

  Sončni park (ploščad ob sončni uri)
  Prost vstop
Preberi več »

Glasbene slike: Duo Mozetič-Štih

Glasbene slike 2021

Duo Mozetič - Štih (Marko Mozetič - Mozo, kitara; Zmago Štih, harmonika) bo v sobotnem dopoldnevu mimoidočim pričaral nekaj vzdušja iz 30-tih in 40-tih let prejšnjega stoletja s preigravanjem gipsy-swing standardov, pa še kakšna avtorska se bo našla vmes.
  Galerija Velenje (terasa)
  Vstop prost
Preberi več »

Malha dobrih zgodb: spodbujamo družinsko branje

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Poziv za sodelovanje na spletnem fotografskem natečaju

ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb in svetovnem dnevu družin

Na isti dan, 15. maja sta na mednarodnem nivoju zabeležena dva svetovna dneva, in sicer svetovni dan podnebnih sprememb in svetovni dan družine. V Galeriji Velenje v ta namen pripravljamo spletno fotografsko razstavo, v kateri boste lahko s svojo družino aktivno sodelovali.

Na svetovni dan družine se želimo spomniti na pomen družine in družinskih zadev. Zavedamo se, kako zelo so pomembne skupne družinske aktivnosti za vsakega posameznega člana družine. Zato smo za vas pripravili družinski izziv v obliki spletnega fotografskega natečaja na temo podnebnih sprememb, ki se odražajo v Šaleški dolini.

Družina v spletnem fotografskem natečaju sodeluje tako, da nam posreduje eno fotografijo (JPEG format) uničene/degradirane oziroma spreminjajoče se pokrajine v Šaleški dolini. Fotografije zbiramo do 9. maja 2021 na elektronskem naslovu info@galerijavelenje.si.

Zbrane fotografije bodo 15. maja 2021 objavljene na spletni in Facebook strani Galerije Velenje.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Dobrodelna akcija za obnovo Mozirske koče

Na prodaj so podarjena dela likovnikov SAŠA regije. Vsa zbrana sredstva bodo namenjena za obnovo nedavno pogorele planinske koče na Mozirski planini.

Ponudba je na ogled na spletni strani Galerije Velenje / Aktualno / Donacije za obnovo Mozirske koče

www.galerijavelenje.si/p/aktualno/donacije-za-obnovo-mozirske-koce/

Narava je najboljša umetnica – stopimo skupaj, da bomo še naprej lahko uživali v njenih lepotah!

Zahvaljujemo se vam za dober namen in pomoč.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Sočutna info točka Slovenskega društva Hospic - območni odbor Velenje

Lepo vabljeni na sočutno info točko Slovenskega društva Hospic – območni odbor Velenje, ki jo bomo za vas pripravili dne 14. 5. 2021 in 28. 5. 2021 v Mercator centru Velenje. Na stojnici bomo od 10.00 do 12.00 ure. Predstavili vam bomo delovanje in programe društva ter vas seznanili tudi z različnimi oblikami pomoči, ki jih nudimo. Vljudno vabljeni, da nas obiščete.

  Mercator center Velenje
  Prost vstop
Preberi več »