SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - Maj 2021

Maj 2021
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Junij 2021
PoToSrČePeSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       

Glasbene slike: Matjaž Jelen

Glasbene slike 2021

Matjaž Jelen, eden izmed ustanovnih članov skupine Šank Rock, sodi med bolj prepoznavne vokaliste slovenske glasbene scene. V svoji rokerski karieri je posnel dva samostojna albuma, kjer je še posebej lahko izrazil svojo čustveno plat kot avtor glasbe in besedil. Tokrat bo mimoidočim s svojim petjem popestril sobotno dopoldne v mestu.

  Galerija Velenje (terasa)
  Vstop prost
Preberi več »

Zdrava prehrana v družinskem krogu z Natašo Forstner Holešek

Prehrana spomladi
V Večgeneracijskem centru Planet generacij v četrtek, 13. 5. 2021 ob 17.30 uri organiziramo on-line predavanje mojstrice zdravega načina življenja - Nataše Forstner Holešek, ki je namenjeno vsem generacijam. Spregovorili bomo o pomenu zdrave prehrane za naše zdravje in dobro počutje, s poudarkom na prehrani, ki je aktualna spomladi.

Predavanje bo potekalo preko aplikacije ZOOM, pridružite se s klikom na spodnjo povezavo. Za dodatne informacije smo na voljo na 031 781 142.

POVEZAVA:
https://us02web.zoom.us/j/85815383392?pwd=TXNhWTFSYTEwb2h0ekQyZVJoVEZIUT09

Prijazno vabljeni!

  AZ Ljudska univerza Velenje (Večgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

Cvetlični lončki po zadnji modi

Pomladna ustvarjalna delavnica

Izdelajte cvetlične lončke po zadnji modi. V njih bodo vaše rastlinske prijateljice še bolj zacvetele, vaš dom pa zaživel v novi podobi!

V tokratni pomladni spletni delavnici vam pokažemo, kako s preprostimi štampiljkami okrasite kos blaga in iz njega izdelate prikupne košarice za cvetlične lončke.

Delavnica bo na ogled na spletnih platformah Festivala Velenje, najdete pa jo tudi tukaj.

  vstop prost
Preberi več »

Glasbene slike: Matjaž Ograjenšek

Glasbene slike s terase Galerije Velenje

Matjaža Ograjenška Velenjčanom ni treba posebej predstavljati – pa vendar: z glasbo se ukvarja že od 15. leta, igra akustično kitaro in seveda, kot sam pravi, ima rock skupino Chateau. Letos bo stara že 35 let, ob jubileju pa bodo predstavili tudi nov album in vinil ploščo ... the best of Chateau.

Kot romantična duša in pristaš slovenske glasbe, predvsem pop rocka in popevk, se bo mimoidočim predstavil z nekaj avtorskimi skladbami njegove skupine in zimzelenimi skladbami.

Na klavirju ga bo spremljal bivši član skupine in njegov prijatelj Jože ANCLIN.

  Galerija Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Neki o študentski sceni z Mitjem in Joštom

Jošt Kodrič, kot aktualni zastopnik študentov na lokalni ravni in predstavnik aktualne študentske populacije, bo izpostavil težave s študentsko politiko, medtem ko jih bo Mitja Urbanc, ki je bil nacionalni študentski funkcionar, postavil v širši kontekst in pojasnil razmerja, razloge za določene situacije in svoje poglede na študentsko organiziranje.Govorili bomo med drugim o študentskih organizacijah, volitvah in nadzoru njihovega delovanja, o javni podobi študentskih organizacij, o
študentski politiki napram vladi, o študentskih gibanjih, o ugodnostih, o študentskem življenju v času korone in še čem.
  Pri tebi doma. Pogovor bo dostopen na Facebook in Youtube profilu Klub eMCe plac.
  Prost vstop
Preberi več »

Od Provanse do Baskije in Asturije

Potopisno predavanje Matjaža Šaleja

Pot do Španije z avtomobilom je dolga, a bogata. Prečkati  moraš francosko Provanso, Pireneje in še preden prispeš do španske Asturije, te čaka veliko čudovitih pokrajin ter postanka vrednih zanimivosti. A če se med potjo zgodi obisk Tour de Franca, znamenitega francoskega mesta in gradu Carcasone, če opraviš postanek v romarskem mestu Lourdes, si še vedno v Franciji. Tudi severna Atlantska obala Španije je redkeje obiskana, a zelo zanimiva. Tu ležijo manjše, a zgodovinsko zelo pomembne španske pokrajine in province Baskija, Navarra, Kantabrija in Asturija s kulturno in zgodovinsko pomembnimi kraji – od prazgodovinskih poslikav jam, med katerimi je daleč najbolj znana kantabrijska jama Altamira, do izjemno modernega in arhitekturno briljantnega Gugenheimovega muzeja v največjem baskovskem mestu Bilbau.
Vrnitev v domače kraje po tritedenskem potepanju popotnim kolegom Miranom je trajala 2, 3 dni, sodelavec Matjaž Šalej si jo je s popestril še z obiskom žepnih držav Andore in Monaca.

Spletno predavanje bo potekalo preko spletne platforme Zoom.
Povezava: https://us02web.zoom.us/j/81134819809?pwd=b1RMc3M0dHdWZFo5TFNkdnpZS3V2Zz09

  Prost vstop
Preberi več »

Ohranimo čebele!

Ob svetovnem dnevu čebel

Prostorska inštalacija in delavnica za otroke Festivala Velenje

Podaj se med cvetoče trave, dišeče jablane, pisano cvetje, na travnike, v gozdove. Tam jo boš srečal, čebelo. Poletela bo s cveta na cvet in te spodbudila k razmišljanju. Čebela je vir življenja, ker s svojim opraševanjem skrbi za obstoj rastlinskih vrst ter človeškega življenja.

Ob svetovnem dnevu čebel vas vabimo na ogled prostorske inštalacije na travnik pri Domu kulture Velenje, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o svetu čebel.

Od 17. do 19. ure si bodo otroci v delavnici lahko izdelali svojo čebelico.

Ljubitelje filatelije vabimo, da si na spletni strani Festivala Velenje ogledate razstavo Čebele, čebelarstvo in čmrlji v filateliji.

  travnik pri Domu kulture Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Igre širom sveta

razstava in igre ob svetovnem dnevu kulturne raznolikosti

Otroške oči prav posebej zažarijo, ko se v njih zrcalijo oči in roke drugih otrok, kadar se skozi povezovanje in sodelovanje, z veliko domiselnimi rešitvami in neskončno energijo skupaj – IGRAJO IGRO. Ta sodi v otrokov prosti čas, je njegova potreba in pravica. Z njo se najhitreje in gotovo na najbolj zabaven način nauči poštenosti, obzirnosti in medsebojnega spoštovanja, uri miselne vzorce in predvidevanje, spoznava svoje močnejše in šibkejše plati, gradi samozavest in se pripravlja za prihodnje izzive v resničnem svetu.

Kulturna raznolikost je tudi na tem področju zelo bogata in dragocena; otroci z različnih koncev sveta se igrajo osupljivo podobne igre, med katerimi pa se najdejo tudi pomenljive razlike, ki jih narekujejo njihovo življenjsko in naravno okolje, njihova kultura, družinske vezi, šolski sistem, verovanja in še kaj.

Naše raziskovanje igralnic, iger in igralcev nas je poneslo okrog sveta – naša razstava vam predstavlja drobce človeške dediščine raznolikih plemen in ljudstev ter njihovih za to priložnost posebej izbranih enostavnih in uporabnih iger. Ob razstavi pred Domom kulture Velenje (in na spletnih platformah festivala) boste nekatere lahko preizkusili tudi sami.

  pred Domom kulture Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Pletena senčila za luči ob dnevu svetlobe

Ustvarjalna delavnica

Svetovni dan svetlobe smo v nedeljo, 16. 5., želeli obeležili s posebno kreativno delavnico. Ker je bila vremenska napoved slaba, jo bomo izvedli v soboto, 22., in jo povezali z brezplačnim družinskim fotografiranjem ob različnih scenah, ki bodo postavljene na travniku pri Domu kulture Velenje (za lažjo organizacijo se na fotografiranje prijavite: info@festival-velenje.si). V soboto bomo torej izdelali senčilo za svetilo, ki bo dalo posebno atmosfero našemu domovanju. Z malo truda bo lepo čez dan, ko pade noč, pa bo ob prižigu luči ustvarilo posebno kombinacijo svetlobe in senc na naših stenah. S spretnim prepletanjem bomo ustvarili unikatne lučke!


  Titov trg
  vstop prost
Preberi več »

Glasbene slike: Sanja Mlinar Marin in Rok Rednak

Glasbene slike s terase Galerije Velenje

Sanja Mlinar Marin je profesionalna glasbenica, ki deluje na veliko glasbenih področjih. Po izobrazbi je akademska glasbenica pianistka in profesorica klavirja. Zaposlena je kot prof. klavirja in korepetitorka na velenjski glasbeni šoli. Od leta 1989 je bila prisotna na slovenski glasbeni sceni kot solistka, posnela je 4 samostojne projekte, sodelovala in bila tudi nagrajena na mnogih slovenskih in mednarodnih festivalih, kasneje pa se je bolj usmerila na delovanje v skupinah. Tako je bila od leta 2003 članica in kasneje tudi vodja vokalne skupine BIT, ki je izvajala vokalno a capella jazz in pop glasbo, vokalistka v zasedbi Quatro kvartet, od leta 2004 pa je stalna članica znanega slovenskega vokalnega terceta Katrinas. Sodeluje z različnimi glasbeniki in skupinami, še vedno pa prepeva kot solistka ob lastni spremljavi s klavirjem, kot gostja raznih sestavov, orkestrov, big bendov in godb, deluje kot studijska glasbenica in sodeluje pri različnih glasbenih projektih. Ustvarja tudi avtorsko glasbo in aranžira. Tako bo ravno v kratkem premiera njenega samostojnega projekta, ki je zorel skoraj dve desetletji.

Na klavirju jo bo spremljal Rok Rednak, ljubitelj glasbe in vsestranski inštrumentalist. S svojim petjem in igranjem bosta popestrila sobotno dopoldne v mestu.

  Galerija Velenje (terasa galerije)
  vstop prost
Preberi več »