SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - Februar 2021

Februar 2021
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
       
Marec 2021
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       

Pesniki berejo pesnike

Poezija na mestnih ulicah
Sobotno dopoldne, 6. 2., med 9.30 in 11.00 bodo središče Velenja (promenada in Center Nova) zavzele recitacije hotenjevcev iz Literarnega društva Hotenja, ki bodo v literarni intervenciji Pesniki berejo pesnike predstavljali pesmi znanih slovenskih pesnikov in svoje lastne.

Literarna intervencija bo poezijo znanih slovenskih pesnikov in hotenjevcev, ki jo bodo tudi sami interpretirali, ponesla med ljudi. Upočasnite korak in ji prisluhnite!

Letošnji kulturni praznik, ki se bo z dogodki raztegnil čez celoten konec tedna, bo v Velenju pester in raznolik. Čeravno smo bili različni organizatorji prisiljeni uporabiti tudi načine, ki sicer niso naša prva izbira (splet), je tokrat v ospredje še močneje stopila želja po tem, da ljudem ponudimo več kot polno skodelico kulture, ki je letos tudi klic po svobodi, ustvarjalnosti in upanju.

Festival Velenje, Literarno društvo Hotenja, ZKD Šaleške doline in JSKD-IO Velenje

  Prost vstop
Preberi več »

Prešernov cilinder

Spletna ustvarjalna delavnica

Ko brez miru okrog divjam,
prijatlji prašajo me, kam?

Tako je zapisal pesnik, ki ga je krasil tudi cilinder. Morda je bil prav ta klobuk skrivnost njegovega navdiha. Preverili boste lahko na spletni delavnici, ki vam ga bo pomagala ustvariti iz kartona in blaga.

Vabljeni na kulturno druženje.

Delavnico si lahko ogledate tukaj: https://youtu.be/IhAtUb5Jsbk 

  Prost vstop
Preberi več »

Časopisni besedolov

Spletna ustvarjalna delavnica za male in velike

Spletna ustvarjalna delavnica za male in velike vas vabi na lov za besedami! V naključnem besedilu boste poiskali prave besede in ustvarili pesem zase, ki jo bo krasil še malo drugačen okvir iz časopisnih slamic.

Delavnico si lahko ogledate tukaj: https://youtu.be/hY2hDJ92yzY

  Prost vstop
Preberi več »

Kulturne podoknice

Glasbene intervencije po mestu
Intervencije lokalnih glasbenikov bodo na različnih velenjskih lokacijah (od Gorice do Velenjskega jezera) na prostem praznični ponedeljek polepšale z glasbo, izvajano v živo. Ujemite jih!

Letošnji kulturni praznik, ki se bo z dogodki raztegnil čez celoten konec tedna, bo v Velenju pester in raznolik. Čeravno smo bili različni organizatorji prisiljeni uporabiti tudi načine, ki sicer niso naša prva izbira (splet), je tokrat v ospredje še močneje stopila želja po tem, da ljudem ponudimo več kot polno skodelico kulture, ki je letos tudi klic po svobodi, ustvarjalnosti in upanju.
  Prost vstop
Preberi več »

Balkan Dance Project: Po sonetnem vencu

Spletna plesna predstava

Na Prešernov dan, naš kulturni praznik, vam ponujamo virtualni ogled plesne interpretacije Sonetnega venca. Vabljeni v surrealistični balet, ki pleše tiho poezijo - tiho poezijo verzov, spletenih v Sonetni venec.

Avtorje projekta je k izboru Sonetnega venca, ki je delo znamenitega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, vzpodbudila univerzalnost ideje, izražene skozi romantične, vendar ne sentimentalne verze. Skozi ves splet Sonetnega venca utripa ritem srca, osnova bistva življenja. S tem ritmom in s pomočjo plesnega jezika sta koreografa poskusila izraziti kredo pesnikove osebnosti: ljubezen kot večna kategorija, in sicer ljubezen do žene, do življenja, do domovine in predvsem do svobode.

Projekt je nastal leta 2016 v sklopu mednarodne plesne platforme Balkan Dance Project.

Predstava bo na ogled v ponedeljek, 8. 2. 2021, ob 17. uri na spletni, Facebook in YouTube strani Festivala Velenje. Najdete ga tudi tukaj.

  Prost vstop
Preberi več »

Osrednja občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku: Čarobni sprehod s Prešernom

Čarobni sprehod s Prešernom

Vabljeni k ogledu osrednje občinske slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku - Čarobni sprehod s Prešernom.

Režiser in scenarist slovesnosti je Velenjčan Romeo Grebenšek. Slavnostna govornica bo Andreja Katič.

Slovesnost si lahko ogledate na VTV - Vaši televiziji, spletnih platformah Mestne občine Velenje in Festivala Velenje (spletna stran, FB, YouTube).

Najdete jo tudi tukaj.

 

  Prost vstop
Preberi več »

KORONAVIZIJA, Velenje 2021

Spletna predstava v zahvalo velenjskim kulturnim ustvarjalcem - darilo Mestne občine Velenje
Glasbena predstava se bo na šaljiv način dotaknila tegob, ki jih je v naša življenja prinesla zdravstvena kriza. Nova, posodobljena verzija ubranega jamranja, v kateri bo glavno besedo dobil mali človek. V klasičnem evrovizijskem formatu bodo tako spregovorili lokalni glasbeni ustvarjalci, ki bodo skozi pesmi zaupali vse svoje skrite želje in hrepenenja v teh nenavadnih časih ... In kaj bo poleg slave in časti dobil zmagovalec? Ne vemo! Vemo pa, da bomo že na prireditvi in po njej vsi skupaj močno stiskali pesti, da bi bil to prvi in tudi zadnji izbor za koronavizijsko popevko leta! 

Z vami bodo ta večer: Urban in Katarina Meža, The Hišn' band, Ansambel Smeh, Alenka Podpečan in Dejan Ikovic, Jože Doberšek ter komik Uroš Kuzman.

Predstavo si lahko ogledate na YouTube profilu Mestne občine Velenje in ostalih spletnih platformah.
  Prost vstop
Preberi več »

Pust Hrust ustvarja

Spletna pustna delavnica

Zopet prihaja tisti čas, ko se nam pridruži Pust Hrust in z njegovo pomočjo preženemo teto Zimo. Maske, ki so postale nova modna muha v svetu, navdušujejo tudi Pusta Hrusta, ki se je odločil izdelati svojo zabavno različico in z njo dodobra prestrašiti zimo. Pridružite se nam pri izdelavi pustne maske - po navodilih gospoda Hrusta.

Delavnica bo na ogled tukaj.

  Prost vstop
Preberi več »

Pust, pust, krivih ust!

Virtualno družinsko pustno rajanje

V spletnih druženjih smo zdaj že pravi mojstri, v nošenju mask smo pa sploh neprekosljivi! Letos bomo za pusta združili oboje – v pustnem rajanju se bomo združevali preko spleta, seveda kostumirani in čisto drugačni! Odpadejo vsi izgovori glede slabega vremena, vaša preobleka pa je lahko v domačem okolju še toliko bolj izvirna, velika, barvita!
Na virtualnem družinskem pustnem rajanju z DJ Mrkyjem in Andrejo – 2Party se dobimo v torek, 16. 2. 2021, med 17. in 19. uro.
Kljub temu, da se tokrat drug drugemu ne moremo pokazati v živo, nas to ne bo ustavilo, da najizvirnejše maske nagradimo. Med virtualnim pustovanjem boste lahko svoje fotografije posredovali na pust.velenje@gmail.com, posebna komisija pa bo nato najlepšim šemam podelila nagrade.

Spletnemu pustnemu živ žavu se lahko pridružite preko naslednje povezave: https://www.mixcloud.com/live/2party-si/.

Pustovanje organizirajo Festival Velenje, Mestna občina Velenje, MZPM Velenje, MC Velenje, Rdeča dvorana, Zavod za turizem Šaleške doline in Turistična zveza Velenje.

  Prost vstop
Preberi več »

Ustvarjalna čajanka

Počitniška Zoom delavnica za družine

Čas je za igranje na daljavo - vabljeni, da se nam pridružite na spletni ustvarjalni čajanki in gledališču v enem. In to v živo! Iz preprostih pripomočkov, ki jih boste zagotovo našli doma, bomo izdelali lutke in mini gledališče ter ob piškotih in čaju uživali v novo nastalih mini lutkovnih predstavah!

Delavnica bo potekala preko aplikacije ZOOM. Prijave zbiramo na info@festival-velenje.si do srede, 17. 2. 2021. Ob prijavi vam bomo po e-pošti poslali vsa nadaljnja navodila. Število mest je omejeno.

  Prost vstop
Preberi več »