SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Pustni utrinki

Pustni spletni kolaž fotografij preteklih pustovanj

V Velenju redno prirejamo pustne aktivnosti. Nekoč smo imeli velike povorke, danes pa predvsem pustno rajanje za male in velike, kjer si nadenemo različne maske, od tradicionalnih slovenskih, do takšnih, ki so odraz sodobne družbe. S pustom so povezani ljudski običaji, pustni plesi, sprevodi, predvsem zabava in bogato obložena miza s tradicionalnimi dobrotami.
Letos bomo ob omejitvah socialnega življenja obujali spomine na pretekla pustovanja za mlade in mlade po srcu, ki smo jih v preteklem desetletju v skupni soorganizaciji pripravili pod okriljem Mestne občine Velenje, Festival Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Mladinski center Velenje, Turistična zveza Velenje in Zavod za turizem Šaleške doline. Verjamemo, da bo v prihodnosti v Rdeči dvorani in na trgu takšen živ-žav kot je bil v preteklosti.
Vabljeni k ogledu razstave in utrinkov preteklih pustovanj.

Razstava bo na ogled na spletni strani in Facebook profilu Festivala Velenje.


  Prost vstop

Pust pust krivih ust 2009-2020
Pustni spletni kolaž

Pustni čas je čas ko prinas, kot v večini sveta oznanjamo spremembo letnega časa, odhoda zime in prihoda pomladi. Po običajih je nekoč veljalo, da traja od svetih treh kraljev do pustnega torka. Datum pusta se spreminja glede na datum velike noči. Čeprav ga povezujemo s prihodom pomladi pa ime razkriva drug pomen – pust oz. mednarodni izraz karneval namreč pomeni »pustiti meso«. Kajti po glavnem pustnem dnevu, pustnem torek, se s pepelnico začenja 40 dnevi post pred veliko nočjo.

Deli s prijatelji