SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 30. marec 2020

Marec 2020
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
April 2020
PoToSrČePeSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       

Radosti in pasti nove tehnologije

Šola za starše - "Otroci so naše največje bogastvo", predavatelj Miha Kramli

Zadnje predavanje v letošnji sezoni šole za starše bomo posvetili radostim in pastem nove tehnologije. O tem iz prakse veliko ve naš gost, psihoterapevt Miha Kramli, vodja novogoriške ambulante za zdravljenje odvisnosti, edine slovenske javne ambulante za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti. Že več kot dve desetletji se ukvarja z ljudmi, ki so dejansko na robu družbe in največkrat pozabljeni od večine državnih institucij. Najprej so to bili odvisniki, ki so imeli težave z drogo. Zadnja leta pa se ukvarja pretežno z ljudmi, ki bežijo v ugodje elektronskih naprav. Med njimi je žal vse več tudi otrok in mladostnikov.

Miha Kramli je psihoterapevt, ki dobro pozna tako teorijo kot praktično delo z zasvojenci. Zato opozarja: »Še nobena civilizacija ni posegla v zibelko. Naša je. Več kot polovica otrok prosti čas danes žal preživi v virtualnem svetu. Gre za civilizacijski problem. Ko v svojem življenju otroci, mladostniki, odrasli začutijo določene primanjkljaje, pomanjkljivosti, poiščejo v virtualnem svetu ravno to, kar jim v realnem manjka, poiščejo vlogo v internetnih vsebinah in jo igrajo. Veliko ljudi je danes prepričanih, da je virtualno bolj realno kot realnost. Zasvojenost z virtualnim svetom postaja civilizacijska težava.« Ob tem poudarja, da nove tehnologije ne spadajo v otroške sobe. Igranje z živo osebo je nujno, zato staršem svetuje, da otrokom, mlajšim od deset let, ne kupujejo tablic in računalnikov. Žal se v ambulanti srečuje že z desetletnimi zasvojenci z novimi tehnologijami. Zato Kramli opozarja: »Starši morajo biti sposobni pravočasno spoznati razliko med zabavo in delom na računalniku, pravočasno morajo ustvariti prostorsko in časovno omejitev dostopanja do sodobne tehnologije.« 

Vabljeni, da se nam pridružite, predavatelj bo odgovarjal tudi na vaša vprašanja.

  Vila Rožle
  Prost vstop
Preberi več »

Mulan - ODPADE!

Filmska predstava

Akcijska pustolovščina, 102 minuti

Vstopnice: 5 EUR

  Kino Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 5 €
Preberi več »

Original, kopija, ponaredek: otvoritev razstave del iz zbirke Milana Jenka

Milan Jenko je slikar, ki ima v svoji zbirki celo vrsto originalov in del, ki jim lahko rečemo kopija, replika. Skozi izredno zanimivo razstavo bomo lahko nekatere pojme spoznali »v živo«. 
  Knjižnica Velenje (ob sončni steni)
  Prost vstop
Preberi več »

Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Filmsko gledališče (Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija)

Drama, 100 minut

Režija: Teona Strugar Mitevska

Igrajo: Zorica Nuševa, Labina Mitevska, Simeon Moni Damevski, Suad Begovski, Stefan Vujisić, Violeta Šapkovska

Vstopnice: 4 EUR

  Kino Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 4 €
Preberi več »

Naslikaj mi zgodbo

Ob vsaki dobri zgodbi se v nas narišejo slike pokrajine, osebe, ki v njih nastopajo, celotno vzdušje ... Vsaka zgodba ima toliko podob, kolikor ima bralcev. Naš natečaj vas postavlja pred izziv - s fotografijo nam pokažite, kako ste doživeli in videli zgodbo iz romana, pesmi, pravljice …
Vaše fotografije zbiramo od 8. 2. do 31. 8. 2020. Dodan naj bo naslov zgodbe, ki vas je navdahnila. Sodelujete lahko z največ dvema izdelkoma. Komisija bo izbrala devet najboljših fotografij, ki bodo razstavljene na našem osrednjem razstavišču, avtorji le-teh pa bodo dobili simbolično nagrado. Fotografije pošljite na e-mail: stanka.ledinek@vel.sik.si.
Boste sprejeli izziv?

  Knjižnica Velenje (Knjižnica Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Bralec meseca

Bralec meseca marca je David Vidmar Čeru.
Avtorica razstave je Stanka Ledinek.

  Knjižnica Velenje (steklena dvojčka)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Pisani živalski svet (reprodukcije del Jelke Reichman)

Tokratno razstavo so otroci Vrtca Velenje pripravili v čast in poklon največji slovenski otroški ilustratorki Jelki Reichman ob njenem življenjskem jubileju.
  Knjižnica Velenje (otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

Metka Kavčič, Simulakrum tradicije

razstava

Metka Kavčič se je rodila leta 1960 v Mariboru. Njeno otroštvo je bilo popolnoma prepleteno z umetnostjo, saj je bil njen oče Maks Kavčič slikar. Po študiju likovne vzgoje na Pedagoški fakulteti v Mariboru se je vpisala na oddelek za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1987 diplomirala pri profesorju Slavku Tihcu. Specialko za konservatorstvo in restavratorstvo je leta 1990 zaključila pri profesorju Francu Kokalju na isti ustanovi. Leta 1998 se je strokovno izpopolnjevala na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu. Od leta 2000 dela kot samostojna ustvarjalka na področju kulture v Mariboru.

V njenem dvajsetletnem umetniškem delovanju se je zvrstilo precejšnje število nizajočih in dopolnjujočih se ciklusov. Na aktualni razstavi bodo predstavljeni zadnji štirje, ki kiparko pregledno in celostno prezentirajo.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava učencev Osnovne šole Šalek

Predstavljajo se učenci Osnovne šole Šalek s svojimi likovnimi deli pod mentorstvom prof. Borisa Oblišarja. 
  Knjižnica Velenje (mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Dvorec Gutenbuchel

V Ravnah pri Šoštanju stoji čudovit dvorec Gutenbuchel. Lastniki tega dvorca so se zelo hitro menjali, pomembnejši med njimi pa so bili Woschnaggi, ki so stavbo prezidali in ji dali današnjo podobo. Posebno vrednost daje stavbi lep park z mnogimi okrasnimi elementi. Avtorica razstave je Andreja Jurkovnik, v sodelovanju z arhitektko Matejo Kumer. Razstava bo na ogled od 9.3. do 9. 4. 2020.
  Knjižnica Velenje (domoznansko razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »