SI

Koledar dogodkov - Marec 2019

Marec 2019
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
April 2019
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       

Šola za starše - "Otroci so naše največje bogastvo"

Najdimo se virtualno – o vrstniškem e-nasilju

»Ne sodim med tiste, ki vidijo v moderni tehnologiji izključnega krivca za kakovost odnosov modernega časa in zlo, ki ga je potrebno popolnoma prepovedati. Nikakor ne. Sodim med tiste, ki verjamejo v prednost neposrednih odnosov in interakcij (tako prijetnih kot neprijetnih), in malo tudi med tiste, ki jih občasno napade anksioznost zaradi možnosti, ki jih neotipljivi svet prinaša. Sem absolutni podpornik zmernosti na tem področju,« pravi tokratna predavateljica Nina Babič, univ. dipl. psih., certificirana voditeljica Familylabovih seminarjev za starše, mladostnike in strokovne delavce. Žarišče njenega dela je komunikacija z otroki in mladostniki o tabu temah. Zaposlena je kot šolska svetovalna delavka in nudi dodatno strokovna pomoč učencem s čustveno vedenjskimi težavami in stiskami psihološke vrste. Dnevno se srečuje s stiskami mladih zaradi nekontroliranega komuniciranja z vrstniki v virtualnem svetu, ki se ob sporih stopnjuje iz agresivnosti v različne oblike nasilja (hote ali nehote). Enako velja za zaplete v vedno več različnih vrstah virtualnih odnosov – prijateljskih, manj prijateljskih, naključnih in ja, tudi ljubezenskih. Za nekoga, ki ni odraščal s temi možnostmi, je zelo verjetno, da bo mlade težko razumel. Razsežnosti so neverjetne, konkretna pomoč zapletena in kompleksna. »Splača se delati na preventivi – opolnomočiti mlade, da se bodo znali postaviti zase tudi virtualno in hkrati spoštovati meje integritete drugih, čeprav jih velikokrat ne vidijo in ne čutijo. Kaj je naša vloga in ali se sploh splača posegati v svet, ki ga slabše poznamo in dojemamo kot oni, ki so vanj rojeni? Čigava odgovornost je, da šestletniki prebijejo večino prostega časa na pametnih telefonih in da 10-letniki prihajajo v stik z vsebinami, katere so, nekoč, komaj razumeli 16-letniki? Na koncu se bomo dotaknili še večnega vprašanja – ali nasilne računalniške igrice sproščajo agresivnost ali ustvarjajo nasilne mladostnike?

  Vila Rožle
  Prost vstop
Preberi več »

Torkova peta - ustvarjalnica za otroke in starše

Ptički se ženijo

Na gregorjevo se po starem ljudskem običaju ženijo ptički. Na dan, ko bo ženitno žvrgolenje ptic odzvanjalo tudi v okolici Vile Rožle, bomo v njej s pomočjo Katarine Aman in Nejca Škorjanca ustvarjali pisane ptičke, ki bodo naznanjali vedno težko pričakovano pomlad. 

  Vila Rožle
  Prost vstop
Preberi več »

Regijski otroški parlament

“Šolstvo in šolski sistem”

Po štirje predstavniki šol iz Šaleške, Spodnje in Zgornje Savinjske doline bodo v Vili Rožle predstavljali sklepe treh medobčinskih otroških parlamentov na temo »Šolstvo in šolski sistem«. Na koncu bodo izbrali predstavnike, ki bodo regijo zastopali na državnem zasedanju otroškega parlamenta v Državnem zboru RS.

  Vila Rožle
  Prost vstop
Preberi več »

Torkova peta - ustvarjalnica za otroke in starše

Darilo za mamico

Materinski dan je eden izmed praznikov, ki je v marcu posvečen ženskam. Na tokratni ustvarjalnici, ki jo bo pripravila Andreja Zelenik, bomo izdelali prav posebno darilo za mamico. Seveda ob darilcu ne sme manjkati tudi cvetlica. Ob tem se bomo spomnili tudi kakšne pesmice, posvečene mamicam.

  Vila Rožle
  Prost vstop
Preberi več »

Torkova peta - ustvarjalnica za otroke in starše

Narava se prebuja
21. marca se prične meteorološka pomlad. Narava se bo končno prebudila, z njo pa tudi živali. Prvi pomladni torek bo zato posvečen praznovanju pomladi in ustvarjanju izdelkov, ki bodo mlade ustvarjalce na to spomnili tudi, ko jih bodo odnesli domov.
  Vila Rožle
  Prost vstop
Preberi več »