SI

Koledar dogodkov - Februar 2019

Februar 2019
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
       
Marec 2019
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

Bralna čajanka

Tudi letos nadaljujemo z bralnimi čajankami, ki so namenjene starejšim v centru, ki težko berejo in so jim knjige iz zdravstvenih razlogov težje dostopne. Čajanko bo izvajala Bernarda Lukanc.
  Center starejših Zimzelen Topolšica
  Prost vstop
Preberi več »

Šola za starše - "Otroci so naše največje bogastvo"

Trma, raziskovanje in sram pri otroku

»Spodrsljaji v odnosu naj ne bodo tegoba, temveč izziv!«, pravi dr. Andreja Poljanec, gostja februarskega predavanja na temo »Otroci so naše največje bogastvo«. K temu dodaja: »Ukvarjanje z otroki je čudovita, a hkrati zahtevna priložnost preoblikovanja sebe ob njih. Je tudi način učenja čim bolj zadovoljnega, sproščenega in suverenega vodenja otrok v ta naš ljubi svet. Trma je zagotovo eden prvih intenzivnih izzivov, ki odrasle postavlja pred zahtevna vprašanja: kako se odzvati na otroka, da nas bo upošteval, kako mu razložiti stvari, da jih bo razumel, koliko svobode pri odločanju mu dovoliti, da nam ne bo »zrasel čez glavo«, kako ga pomiriti, ko ga napade trma, koliko od njega zahtevati, ker že marsikaj razume, čustveno pa je še zelo nezrel … «

Docent dr. Andreja Poljanec, po osnovni izobrazbi psihologinja, je specialistka zakonske in družinske terapije. Zaposlena je na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Sigmunda Freuda v Ljubljani, predava pa tudi na Fakulteti za uporabne družbene študije. S sodelavci je ustanovila Študijsko-raziskovalni center za družino, kjer je strokovna vodja in kot terapevtka zaposlena na programu »Pomoč mladim družinam v stiski«. Je avtorica knjig Med dvema ognjema, Rahločutnost do otrok, Rahločutno starševstvo, ter slikanic Moj svet in Starševstvo ima okus po sreči … Predava doma in v tujini. Z možem imata pet otrok.

 

  Vila Rožle
  Prost vstop
Preberi več »

Večer namiznih družabnih iger za odrasle

Tudi odrasli lahko uživamo v družabnih igrah. Spoznali bomo nekaj manj poznanih, a zelo atraktivnih.

Obvezne prijave.
  UMstvarjalnica, Trg Mladosti 6, Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Zvočna kopel

Zvok gongov uravnava delovanje možganov, ki ob poslušanju preidejo v frekvenco alfa ali celo theta stanja. Pozitivni učinki:  izboljša notranje procese fizičnega telesa, poveča intuicijo, izboljša komunikacijo in koncentracijo, čustveno in miselno očiščuje, nudi globoko doživetje na vseh nivojih. Poleg podloge za ležanje priporočajo nekaj za pod glavo in kolena, »zmrzljivcem« bo prišla prav tudi kakšna odejica. Sprostitev je namenjena odraslim, izvajala jo bo Nives Kraševec.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Zagovornik načela enakosti v Šaleški dolini

Zagovornik načela enakosti je nov neodvisen in samostojni državni organ, ki po zakonu spodbuja in promovira načelo enakosti, spremlja spoštovanje načela enakost, nudi pravno podporo in svetovanje posamezniku, ki se čuti, da je diskriminiran ter sodeluje v sodnih postopkih zaradi diskriminacije. Vabljeni na javni pogovor z zagovornikom načela enakosti Miho Lobnikom.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Vzgojimo psa: učinkovito, a prijazno

Predavateljica, ki je tudi avtorica istoimenske knjige,  Sabina Stariha Pipan, uveljavljena strokovnjakinja za reševanje vedenjskih težav psov in mačk, se je za pisanje odločila na podlagi dolgoletnih izkušenj s področja svetovanja skrbnikom psov v veterinarski ambulanti in v svetovalnih kotičkih specializiranih revij. Izhaja iz prepričanja, da je psa – ne glede na njegovo starost in izkušnje – mogoče za kvalitetno in obojestransko zadovoljivo sožitje učinkovito vzgojiti le na prijazen način, ki pa mora seveda temeljiti na doslednosti. V sodelovanju z Društvom za pomoč živalim Poživ Velenje.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Pravljični večer za odrasle

Nekoč, pred davnimi časi, so si dolge zimske večere krajšali s pripovedovanjem zgodb. Zakaj ne bi ta običaj malce obudili? Že sedmo, pravljično, leto se bo v sodelovanju z Mariborsko knjižnico zbralo šest izjemnih pripovedovalcev, ki pripravljajo vsak svojo posebno zgodbo, s katero bodo skušali ogreti naša srca in razburkati domišljijo. Za glasbeno spremljavo bo poskrbela Veronika Gams.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Razkošje Katarja

Ali veste, kako slastni so pravi arabski dateljni ob skodelici tipične arabske kave ali ob vročem čaju karak? Se zavedate kako nagajive znajo biti kamele in kako zelo zmogljivi so terenci med norenjem po puščavskih sipinah Katarja? Maja Novak – Mayita bo predstavila svoje mnenje o resnicah in zmotah islama in muslimanih ter vam povedala zgodbe o domačinih, ki jih kaj hitro pričneš klicati “habibi”.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Zlatko Kraljić in Božica Jelušić: Murski tolmuni

"Reke so od nekdaj privlačile pustolovce, zgodovinarje, naravoslovce, antropologe - in pisatelje", je zapisano v spremni besedi k romanu Donava, znanega tržaškega esejista Claudia Magrisa. Nekaj podobnega bi lahko zapisali o pesniški zbirki dveh pesnikov, ki ju povezuje prijateljstvo in tiha in počasna reka Mura. V skrivnostne tolmune reke Mure sta se poglobila Zlatko Kraljić in Božica Jelušić. V kulturnem programu bosta nastopila Mihael Hrustelj (kitara) in Klara Klančnik (vokal). Pogovor z avtorjema bo vodila Tatjana Vidmar.

  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Moč branja: bralni klub za odrasle

V februarskem bralnem klubu se bomo posvetili knjigi Andreja Rozmana Roze: Pesmi iz galerije. Avtor je petintrideset slik iz stalne zbirke Narodne galerije prelil v zanj značilne radožive verze, ki govorijo o slikarkah in slikarjih, o času nastanka, o likovnih problemih. Vse slike v knjigi so predstavljene z barvnimi fotografijami, kratkimi umetnostnozgodovinskimi opisi in izstopajočimi likovnimi posebnostmi ter stripovskimi vinjetami ilustratorja Jakoba Klemenčiča. Bralni klub bosta vodili Brina Zabukovnik Jerič in Andreja Kac.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »