SI

Koledar dogodkov - November 2018

November 2018
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
December 2018
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Torkova peta - ustvarjalnica za otroke in starše

JESEN V KOZARCU

Tokratna ustvarjalnica bo namenjena jesenskemu raziskovanju Sončnega parka. Gozdar Dušan nam bo predstavil barvita drevesa, ki s svojimi čarobnimi zlatorjavimi barvami krasijo naš park. Nabrali bomo nekaj plodov in si v ustvarjalnici izdelali čisto poseben jesenski zaklad v kozarcu.

  Vila Rožle
  Prost vstop
Preberi več »

Ruski film: Diamantna roka (1968)

Cikel Ruskega filma nadaljujemo s filmom Pustolovska komedija legendarnega Leonida Gajdaja, ki  velja za eno najpopularnejših sovjetskih filmskih stvaritev vseh časov. Zgodba filma delno temelji na resničnih dogodkih iz življenja tihotapcev, v katero se nehote vplete čisto navaden, vzoren in pošten sovjetski državljan, Semjon. Odpravi se v tujino na turistično potovanje s potniško ladjo, vendar se tam njegova pot prekriža z nepridipravi.

V sodelovanju s Slovansko knjižnico in Mednarodnim klubom slovanskih rojakov Ruslo ter Mestno knjižnico Ljubljana.

  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Zdrav duh v zdravem telesu

Hiter način življenja, služba, šolanje, stresne situacije, so največkrat razlogi, da v svoj urnik ne umestimo dovolj gibanja. Toda ali se  zavedate, kakšno uslugo bi naredili telesu z nekaj fizične aktivnosti v različnih oblikah? Začnite častiti svoje telo in posledično sebe ter se nam pridružite.
  Večgeneracijski center Planet generacij
  Prost vstop
Preberi več »

Dr. Petja Grafenauer: POP ART PO SLOVENSKO

Predavanje

Pop art, prežet s slogi nove figuralike in drugimi stilskimi formacijami, ki so vladale v zahodnem svetu umetnosti, je v Sloveniji zapustil veliko sledi.

Tista kritika, galeristi, financerji, pa tudi umetniki sami, ki so v sedemdesetih zagovarjali, podpirali ali živeli sodobne prakse, niso zmogli uveljaviti sodobnega časa v dominantnem diskurzu vse do poznih devetdesetih let. Zato nekatere »izgubljene« opuse odkrivamo šele danes. Predavanje bo opozorilo na korpus likovnih del, ki so v slovenskem prostoru nastajala od konca šestdesetih do poznih sedemdesetih let in so jih zaznamovali odmevi raznolikih novofiguralnih smeri. Slovenski odvodi pop arta zaradi socialističnega okvira, v katerem so se ti razvijali, predstavljajo lokalno inačico, ki je zanimiva zaradi svoje drugačnosti od tistega, kar je nastajalo v umetnostnih centrih, kjer so se pop art in ostale novofiguralne smeri formirale od poznih petdesetih s popularnim vrhuncem v šestdesetih letih.

Kustosinja in publicistka doc. dr. Petja Grafenauer (1976) je docentka na Katedri za teorijo ALUO Univerze v Ljubljani. Je doktorica znanosti in specialistka za lokalno in regijsko umetnost po II. svetovni vojni, predvsem slikarstvo. Od 2012 raziskuje tudi možne preseke ekonomije in umetnosti. Od leta 2017 vodi Zavod za vizualno umetnost Più.

Foto: Franc Novinc, Na našem travniku, 1974, olje na platnu, foto: Damjan Švarc

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Vloga generala Maistra ob 100. obletnici bojev za severno mejo

Predavanje dr. Dragana Potočnika o vlogi generala Maistra ob 100 obletnici bojev za severno mejo in podaritev slikanic »Deklica in general« vsem velenjskim četrtošolcem. Organizator je Šaleško društvo »general Maister« Velenje ob podpori MO Velenje.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Koncert - Oto Vrhovnik, saksofon

Sodeluje priložnostni orkester saksofonov Glasbene šole Velenje in celjsko-koroške regije.


Koncert je posvečen 80-letnici mag. Ivana Marina.

  Glasbena šola Velenje (Velika dvorana)
  Prost vstop
Preberi več »

Melissa Aldana kvartet

Jesenska Max zgodba
Melissa Aldana - saksofon, Sam Harris - klavir, Rick Rosato - kontrabas, Feliks Lecaros - bobni
  Max klub
  Vsopnina bo!
Preberi več »

Delavnica uporabe pametnih telefonov

Ga imajo res že vsi? Pa ga znate tudi uporabljati? Pridite po novo znanje.
Pametni telefoni postajajo nenadomestljiv vsakodnevni pripomoček, s katerim ostajamo v stiku z bližnjimi, si pomagamo organizirati vsakdan, iščemo informacije, se učimo in se zabavamo. Na delavnici boste spoznali osnovne funkcije za klicanje, pošiljanje sporočil, urejanje stikov, fotografiranje in povezavo z brezžičnim omrežjem.  
  AZ Ljudska univerza Velenje (Večgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

Vse za vas a nič namesto vas

Pogovorna delavnica
Aktivno preživljanje prostega časa, krepitev pozitivnih socialnih stikov in vplivanje na razvoj pozitivnih vrednot. Pogovorna delavnica je namenjena vsem ljudem dobre volje, ne glede na starost, narodnost, raso, pogled na svet ali veroizpoved.
  AZ Ljudska univerza Velenje (Veečgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

Moč branja: bralni klub za odrasle in vodenje po razstavi Prva berila

V mesecu septembru smo v Knjižnici Velenje otvorili oz. pridobili novo razstavišče s prvimi berili iz zbirke Marjana Marinška (1522 prvih beril in čitank iz 138 držav v kar 164 jezikih). Avtor je tudi napisal knjigo Moje prvo berilo, o kateri se bomo pogovarjali in zainteresirane popeljali po razstavi. Bralni klub bosta vodili Brina Zabukovnik Jerič in Andreja Kac.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »