SI

Koledar dogodkov - November 2018

November 2018
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
December 2018
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Zdrav duh v zdravem telesu

Hiter način življenja, služba, šolanje, stresne situacije, so največkrat razlogi, da v svoj urnik ne umestimo dovolj gibanja. Toda ali se  zavedate, kakšno uslugo bi naredili telesu z nekaj fizične aktivnosti v različnih oblikah? Začnite častiti svoje telo in posledično sebe ter se nam pridružite.
  Večgeneracijski center Planet generacij
  Prost vstop
Preberi več »

Žalovanje otrok in mladostnikov ob izgubi

V okviru Slovenskega društva Hospic, se bodo skozi Hospickafe-je predstavljali z raznimi temami na temo izgube in žalovanja. Prvi bo posvečen otrokom. Povezovalka, novinarka Tina Felicijan, bo z gostoma Miho Zimškom, sicer prostovoljcem Hospica, ki intenzivno deluje na področju žalovanja otrok in Ivanom Planincem, ravnateljem osnovne šole Gorica, raziskovala problematiko, s katero se otroci in mladostniki soočajo ob izgubi. Poleg tega bomo predavanje namenili tudi pogovoru o tem, kako pomembno je zdravo podporno okolje, ki otroku ali mladostniku lajša občutek izolacije in drugačnosti v času izgube in žalovanja.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Klavirski duo Gorišek – Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov

Abonma Klasika in izven

Klavirski duo Gorišek – Lazar: Bojan Gorišek – klavir, Milko Lazar – klavir
Zagrebški kvartet saksofonov: Dragan Sremec – sopranski saksofon, Goran Merčep – altovski saksofon, Saša Nestorović – tenorski saksofon, Matjaž Drevenšek – baritonski saksofon

Skladatelj in pianist Milko Lazar ter saksofonist Matjaž Drevenšek sta zasnovala zanimiv glasbeni projekt, v katerem bosta moči združila dva uigrana ansambla – klavirski duo Gorišek-Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov. Koncert bo zasnovan tako, da se bo v njem prepletala glasba Phillipa Glassa in Milka Lazarja za dva klavirja ter glasba za sekstet (kvartet saksofonov in dva klavirja). Konceptualno se bo naslanjal na zelo zanimivo, tako imenovano »minimalistično« ali »repetativno« glasbo. Projekt bo jeseni 2018 premierno predstavljen na štirih slovenskih prizoriščih – tudi v Velenju, ki je zaradi dveh odličnih klavirjev v dvorani glasbene šole idealen koncertni prostor in akustično prizorišče.
Milko Lazar in Bojan Gorišek sta ustanovila klavirski duo leta 2004 ter koncertirata doma in po celi Evropi kot tudi na treh turnejah po ZDA. Zagrebški kvartet saksofonov pa slavi 30 let neprekinjenega delovanja v isti sestavi in je eden najstarejših saksofonskih kvartetov v bližnji in daljni okolici.

Program:
Phillip Glass: Four Movements for Two Pianos, Koncert za kvartet saksofonov in orkester
M. Lazar: Obscure Dances, Faust (suita iz baleta Faust)

  Glasbena šola Velenje (Velika dvorana)
  Vstopnina: 10 €
Preberi več »

Delavnica uporabe pametnih telefonov

Ga imajo res že vsi? Pa ga znate tudi uporabljati? Pridite po novo znanje.
Pametni telefoni postajajo nenadomestljiv vsakodnevni pripomoček, s katerim ostajamo v stiku z bližnjimi, si pomagamo organizirati vsakdan, iščemo informacije, se učimo in se zabavamo. Na delavnici boste spoznali osnovne funkcije za klicanje, pošiljanje sporočil, urejanje stikov, fotografiranje in povezavo z brezžičnim omrežjem.  
  AZ Ljudska univerza Velenje (Večgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

Kako uravnovesiti naše hormone?

Zdrav življenjski slog
Dandanes se v življenju velikokrat srečujemo s stresnimi situacijami, za izgovor pa si pogosto izberemo hormone. Vabljeni na brezplačno predavanje, kjer boste spoznali, kako pride do hormonskega neravnovesja in kako ga najhitreje odpravimo.
  FARMIN, Trg mladosti 6, 3. nadstropje, levo
  Prost vstop
Preberi več »

Vse za vas a nič namesto vas

Pogovorna delavnica
Aktivno preživljanje prostega časa, krepitev pozitivnih socialnih stikov in vplivanje na razvoj pozitivnih vrednot. Pogovorna delavnica je namenjena vsem ljudem dobre volje, ne glede na starost, narodnost, raso, pogled na svet ali veroizpoved.
  AZ Ljudska univerza Velenje (Veečgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

Francoščina

Čeprav velja francoščina za zahtevnejši jezikovni oreh, njena lepota in melodičnost mnoge povsem očarata.  Z učenjem francoščine si ne boste okoli prsta ovili le Francozov, francoščina vam bo prišla prav po vsem svetu, saj je eden najbolj razširjenih jezikov.
  AZ Ljudska univerza Velenje (Večgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

Naj gre vse v π (pi)

Abonma Mladost in izven

Režija in igra: Nik Škrlec

Naj gre vse v π je avtorski projekt Nika Škrleca, ki je državni prvak v recitiranju števila π – pi (s 3141 decimalkami), kar je tudi njegova skrita strast – že tri leta zapored zmaguje na tekmovanju na Fakulteti za matematiko in fiziko in ves ta čas želi ljudem pokazati, kaj pravzaprav počne, da mu to uspeva …, in da je to početje v bistvu zelo sorodno gledališču, ustvarjanju in domišljiji.
Predstava Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk je predstava, ki na oder postavlja mnemo tehniko palače spomina, način pomnjenja decimalk števila π. V predstavi odigra domišljijski svet, ki se skriva za njegovimi številkami in poskuša združiti svet matematike, števil, domišljije in gledališča v dinamično in igrivo celoto fantazijskega absurdnega sveta, v katerem je vse mogoče.

Predstava traja 50 minut in nima odmora.

  Dom kulture Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 7 €
Preberi več »

Pravljična joga

Pravljična joga je namenjena otrokom od 3. leta dalje. Ob poslušanju zgodbice bomo otroke popeljali v svet jogijskih položajev (asan). Postali bodo lahko hrabri junaki, pogumni levi, zviti krokodili, lahkotni vetrovi ali pa prikupni kraljeviči in princeske. Izvajali bosta Nina Časl in Metka Pivk Srdič.
  Knjižnica Velenje (Pravljična soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Zeliščarna

Zeliščarna bo ponudila zeliščne dobrote iz polne domače shrambe. Ob skodelici toplega čaja in zeliščnega kompota, ki pogrejeta dušo in telo, boste izvedeli, kaj je najbolje zaužiti, da pred zimo ojačamo obrambno moč organizma. Otroci bodo barvali mandale. Vodi Kata Laštro, kreativna zelčiščarica. V sodelovanju z DPM Levi breg.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »