SI

Koledar dogodkov - 4. oktober 2018

Oktober 2018
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
November 2018
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       

Urjenje spomina

V sodelovanju z Društvom za boj proti raku, bomo na delavnici urjenj spomina izvajali različne vaje za urjenje spomina in pozornosti, kar je zelo učinkovit način ohranjanja miselne prožnosti. Na ta način boste lažje priklicali informacije, ki jih naši možgani skladiščijo kot različne vrste spominov in so dosegljivi po različnih poteh (prek različnih čutil, miselnih procesov itd.)
  AZ Ljudska univerza Velenje (Večgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

V Evropi sem doma

Usvajanje slovenskega jezika
Delavnica je namenjena vsem, ki želijo spoznati ali obnoviti osnovno besedišče in sporazumevalne vzorce za osnovno vsakdanje sporazumevanje v slovenščini.
  AZ Ljudska univerza Velenje (Večgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

Bralne urice

Bralne urice so namenjene starejšim v domu, ki težko berejo, še vedno pa radi prisluhnejo brani besedi. Bralne urice bo izvajala Bernarda Lukanc.
  Dom za varstvo odraslih Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Odprtje razstavišča “Velenjske zgodbe”

Ena od steklenih sten “steklene direkcije” bo postala novo razstavišče, v katerem bo Muzej Velenje predstavljal zanimive zgodbe iz velenjske preteklosti in sedanjosti.
  Poslovni center Megatel
  Prost vstop
Preberi več »

Živeti z demenco

DEMENCA, kaj, zakaj, kje in kako?

Kaj je demenca? Vrste demenc in obravnava. Predavala bo prim. Jana Govc Eržen, dr. med., specialistka družinske medicine.

  AZ Ljudska univerza Velenje (Večgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

Pravljice s podstrešja

Teden otroka

Ob Tednu otroka in ob razstavi Ančke Gošnik Godec bodo otroci odkrivali, na kakšen način so v preteklosti otroci spoznavali domišljijski svet pravljic. Spoznali bodo različne starejše in novejše nosilce/zapise pravljic, kot so knjige, kasete, vinilne plošče, video kasete in zgoščenke, in ob tem poslušali pravljice.

Pravljica je ena izmed pripovednih zvrsti ljudskega slovstva, ki je s svojimi zapleti in razpleti sad domišljije, skozi katere odseva tudi življenje in mišljenje davne preteklosti.

Pravljice s podstrešja bomo zaključili z vklopom v živo na prvi program Radia Slovenije, ko bo na sporedu Pravljica za lahko noč. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z ZKD Šaleške doline.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Srečanje članov Gobarskega društva Marauh Velenje

Srečanje, ki ga vsak prvi četrtek v mesecu organizira Gobarsko društvo Marauh, kjer se lahko ljubitelji mikologije in gobarstva vpišejo v društvo in najdejo strokovne odgovore o gobah.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Županov sprejem učiteljev in vzgojiteljev

5. oktober je svetovni dan učiteljev, zato jih velenjski župan povabi na sprejem skupaj z vzgojitelji.
  Dom kulture Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Predstavitev najnovejših izdaj Muzeja Velenje

Predstavili bodo publikacije, ki jih je v zadnjih mesecih izdal Muzej Velenje in odstirajo zanimiva poglavja lokalne zgodovine ter lokalno kulturno dediščino.

Publikacija »Sakralna znamenja Šaleške doline: Vsako ima svojo zgodbo!«, je nastala kot rezultat terenskega raziskovanja sakralnih znamenj na območju občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki.

Publikacijo “Šaleške značke. Zbirka značk, znakov in priponk Muzeja Velenje” so pripravili po enako naslovljeni razstavi, s katero so pred dvema letoma zaznamovali praznika občin Velenje in Šoštanj.

Publikacija »1. maj, praznik dela« predstavlja praznovanja prvega maja v Šaleški dolini. Članek in priložnostna razstava sta v letu 2017 nastala kot del medinstitucionalnega projekta in sta požela dober odziv obiskovalcev. Ker pa je kar nekaj dogodkov, povezanih s praznikom dela v našem okolju, takšnih, ki so se zgodili pred okroglim številom let, so se odločili, da priložnostni publikacijo in razstavo pripravijo tudi ob letošnjem 1. maju ter ju umestijo v letošnji projekt »2018 – leto obletnic«.

Publikacija »Maj 1945. Vojaški dogodki, ki so zaznamovali Šaleško dolino« je plod temeljitega raziskovalnega dela dr. Rista Stojanoviča, ki je v njem popisal dogodke, ki so se v Šaleški dolini odvijali ob koncu druge svetovne vojne, in objavil kar nekaj podatkov, ki doslej (vsaj širši javnosti) niso bili znani.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Dostojno delo: Ne živim, da delam, ampak delam, da živim

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je izdalo zbornik, v katerem je zbrana vsebina večletnega intenzivnega preučevanja in opazovanja prekarnega dela v Sloveniji. Strokovne prispevke, razmisleke in osebne izkušnje je zapisalo 14 avtorjev in avtoric, ki imajo tudi sami izkušnje s prekarnim delom, enako velja za lektorico in oblikovalko zbornika. Gre za prvi zbornik v Sloveniji, v katerem o svojem položaju razmišljajo prekarci sami.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »