Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Kolesarjenje

KOLESARJENJE V MESTNI OBČINI VELENJE

Kolesarjenje po vsakodnevnih opravkih je izjemno koristno, saj predstavlja redno rekreacijo uporabnikom, omogoča hitro premikanje in manj izgubljenega časa v prometnih zastojih, iskanju parkirnega mesta ipd., obenem pa ohranja in vrača več prostora v mestu drugim dejavnostim. Kolesarjenje zmanjšuje potrebo po širitvah cest in parkirišč, zmanjšuje onesnaženost zraka z izpusti ter izdatke za nakup in vzdrževanje prevoznega sredstva. Kolo je cenejše kot avtomobil, za pogon ne potrebujemo goriva, zavarovanja zanj ne potrebujemo. 

V Mestni občini Velenje spodbujamo uporabo koles na različne načine. Najbolj prepoznavni so:
  • Izposoja koles Bicy
  • Mestno kolesarsko omrežje
  • Rekreacijsko kolesarsko omrežje
  • Državne kolesarske povezave

Do leta 2018 je bilo v mestu urejenih približno 13 km mestnih kolesarskih povezav, označene 3 rekreacijske povezave in nobena državna kolesarska povezava, zato smo jih začeli postopoma urejati. 

V sklopu aktualnih razpisov smo najprej uredili MESTNO KOLESARSKO OMREŽJE, ki po izgradnji in ureditvi vseh manjkajočih odsekov obsega skupno 30 km poti. 

Skupaj z Regionalno agencijo SAŠA pripravljamo podlage za REGIJSKO REKREACIJSKO KOLESARSKO OMREŽJE, pri čemer bomo na obstoječih cestah in poteh označili smeri predlaganih rekreacijskih kolesarskih povezav. 

Z Direkcijo RS za ceste sodelujemo pri projektiranju in pridobivanju zemljišč za DRŽAVNE KOLESARSKE POVEZAVE. Za izvedbo teh bomo kandidirali za evropska sredstva v okviru Dogovora za razvoj regij.

Izposoja koles v sistemu BICY

Števci kolesarjev

Mestno kolesarsko omrežje

Rekreacijsko kolesarsko omrežje

Državne kolesarske povezave

Sooblikujmo kolesarske povezave!

BicikelBus