SI

Koledar dogodkov - 5. marec 2019

Marec 2019
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
April 2019
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       

Likovna delavnica za skupine iz vrtca

Likovna delavnica za skupine iz vrtca ob razstavi Dominika Mahniča in Stojana Kneževića.

Po ogledu razstave bodo otroci ustvarjali v likovni delavnici z likovno pedagoginjo Nino Cvirn.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Pustna povorka

Vabimo vse maske, da se pridružijo pustni povorki, ki bo ob 16.30 krenila s Titovega trga proti Rdeči dvorani. Vse maske v povorki bodo nagrajene s krofom.
  Titov trg
  Prost vstop
Preberi več »

Pust, pust, krivih ust!

Veliko otroško pustno rajanje
Vabljeni na zabavno družinsko pustovanje. Najizvirnejše družinske in skupinske maske bodo nagrajene. Za glasbo bo poskrbel DJ Mrky.
  Rdeča dvorana
  Prost vstop
Preberi več »

Kata Laštro: Moje prvo zeleno berilo

Tokratna pravljična ura bo malce drugačna, saj nas bo obiskala zeliščarica Kata Laštro in predstavila svojo novo knjigo Moje prvo zeleno berilo. Zgodbice in uganke bodo prebirale dijakinje Gimnazije Velenje in prostovoljke v DPM Levi breg Velenje Nina Berkenjačević, Pia Potočnik, Nika Komljenović in Maja Gavrilović.
  Knjižnica Velenje (Pravljična soba)
  Prost vstop
Preberi več »

50 let študentskega gibanja

Gibanje, ki se je začelo leta 1968, je vzbudilo glasne in dolgotrajne odmeve, tako da se je njegovo zadnje dejanje zgodilo šele leta 1974, nekatere ideje in pobude pa so živele še dlje. Takratna Jugoslavija se je borila z naraščajočimi napetostmi in nasprotji, ki se kljub krvavemu razpadu države zaznavajo še danes, prav tako se še vedno krešejo mnenja o pomenu in učinkih gibanja. Za kaj je šlo, kako so gibanje sprejemali politiki in kako javnost, kaj so bili njegovi cilji in ali jih je v resnici doseglo, bodo v pogovoru predstavili Goranka Kreačič, Darko Štrajn in Vinko Zalar; pogovor bo moderiral Lado Planko.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Sebastian Bertoncelj - violončelo, Lorenzo Cossi - klavir

Abonma Klasika in izven

»Sebastian Bertoncelj ima vizijo«, je zapisal Marijan Zlobec po koncertu mladega violončelista v okviru Festivala Ljubljana. Sebastian izhaja iz domžalske glasbene družine. Poleg dolgoletnega študija pri prof. Milošu Mlejniku na ljubljanskem Konservatoriju in Akademiji za glasbo se je izpopolnjeval še v Stuttgartu pri Conradinu Brotbeku, v Luzernu pri Christianu Polteri, Salzburgu pri Enricu Bronziju in v Trentu pri Robertu Nagyu. Pomembne umetniške impulze mu je posredovalo tudi intenzivno delo s Heinrichom Schffom, Davidom Grigorianom, Danjulom Ishizako, Thomasom Carrollom ter Petrom Langom. Uspešno se udeležuje tekmovanj doma in v tujini, med drugim je trikrat prejel prvo nagrado in prvo mesto na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG. Za svoje dosežke je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2011), Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana (2013) ter nagrado Yamahinega glasbenega sklada (2016).

Pianist Lorenzo Cossi je bil rojen v Trstu, kjer je tudi na mestnem konservatoriju študiral pri prof. Giuliani Gulli, dodatno pa se je izpopolnjeval pri priznanih pedagogih – Ninu Gardi, Elissi Virsaladze, Joaquinu Achucarru, Williamu Grant Naboreju in Jeromu Lowenthalu. Svoje znanje je nadgrajeval tudi na Mednarodnih klavirskih akademijah Lago di Como in Accademii Chiagana v Sieni. Njegov repertoar sega od baroka do sodobne glasbe s posebnim poudarkom na jazzu in drugih slogih. Navdušenje za komorno glasbo ga je vodilo v sodelovanje s pomembnimi glasbeniki. Nedavno tega je bil imenovan za enega od petih finalistov na tekmovanju “Honens” v Calgaryu (Kanada), kjer je z velikim uspehom izvedel Brahmsov prvi klavirski koncert v d-molu s Simfoničnim orkestrom Calgaryja. Lorenzo Cossi deluje kot profesor klavirja na konservatoriju ”G. Paisiello” v Tarantu.

Program:
L. van Beethoven: Sonata za klavir in violončelo v F-duru, op. 5/1
J. Brahms: Sonata za violončelo in klavir v A-duru, op. 100 (prir. Bertoncelj)
R. Schumann: Tri romance op. 94
C. Franck: Sonata za violončelo in klavir v A-duru (prir. Delsart)

  Glasbena šola Velenje (Velika dvorana)
  Vstopnina: 10 €
Preberi več »

Razstava "Litosfera"

Gostujoča razstava vzorcev kamnin iz študijskih zbirk Oddelka za geologijo Naravoslovno tehnične fakultete Univerze v Ljubljani.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Pehar suhih hrušk

Otroci Vrtca Velenje so se v letošnjem Cankarjevem letu v okviru projekta »Zavrtimo čas nazaj« seznanili z znanim slovenskim pesnikom in pisateljem Ivanom Cankarjem. Njegova pripoved Pehar suhih hrušk je otroke spodbudila k razmišljanju in raziskovanju načina življenja nekoč. Svoja spoznanja in doživetja te pripovedi ter njenega avtorja so upodobili v različnih tehnikah.
  Knjižnica Velenje (Otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

Tudi zate sonce sije

Likovna razstava učenk in učencev Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje, kjer že šestdeset let soustvarjajo spodbudno okolje za celovit napredek otroka, učenca in  mladostnika s posebnimi potrebami. Razstavo bo pripravil prof. Robert Klančnik.
  Knjižnica Velenje (Mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

60 let Velenja: Velenje - arhitektura modernizma

Razstava predstavlja izbor mestne arhitekture prejšnjega stoletja. Velenje je namreč primer celovite uskladitve urbanizma in arhitekture po

kakovostnih standardih uporabnega in vizualnega. Avtor razstave je dr. Boris Gorupič.
  Knjižnica Velenje (osrednje razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »