Ideogram fotoaparata
Mestna občina Velenje
 

Mestna občina VelenjeV središču


Jutri, v sredo, 15. februarja, bo v mestni občini Velenje gostovala ekipa vseslovenskega družbeno odgovornega programa NE–ODVISEN.SI. V dopoldanskem času bodo v Rdeči dvorani potekali interaktivni dogodki za učence velenjskih osnovnih šol, ob 19. uri pa bo v Domu kulture Velenje družabni večer za odrasle z naslovom ''Nariši nov dan'', ko bo udeležence prireditve nagovoril tudi župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič.

Namen in cilj kampanje NE–ODVISEN.SI je otroke, mladostnike in odrasle ozaveščati o različnih pasteh kemičnih in nekemičnih zasvojenosti (droge, alkohol, cigarete, čezmerna uporaba interneta, igre na srečo…), o možnostih pomoči in promociji zdravega načina življenja. Odpirajo vrata medgeneracijskim stikom in pomisleku k odgovornemu in usklajenemu starševstvu ob hkratnem postavljanju trdnih vzgojnih postavk. S skupino stalnih zunanjih strokovnjakov (Vlasta Nussdorfer, Miha Kramli, Tone Kladnik, Fani Čeh …) in s številnimi znanimi slovenskimi osebnostmi so programe vsebinsko prilagodili štirim ciljnim skupinam: otrokom, od 5. do 9. leta; mladostnikom, od 10. do 12. leta in od 13. do 18. leta ter odraslim.

V Rdeči dvorani si bodo najprej, ob 9. uri, učenci prve triade (od 6 do 9 let) velenjskih osnovnih šol ogledali poučni film, ki mu bodo sledile video izjave petih strokovnjakov. Gre za pet temeljnih strokovnih sporočil na teme: zdravje, igra, knjiga, ''ko bom velik'' in prijateljstvo. Moderator te interaktivne predstave bo otroke vključeval v pogovor ter nagradil pet otrok, ki bodo znali ponoviti sporočilo strokovnjakov.

Ob 10.30 se bodo zbrali učenci druge triade velenjskih osnovnih šol. Obeta se interaktivno druženje mladostnikov s strokovnjakom, kjer bodo predstavljene različne življenjske situacije dveh mladostnikov. Kako v posameznih situacijah pravilno ravnati ter tudi kakšne so pasti, bo mladim pojasnil terapevt in vodja Centra za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici Miha Kramli.

Učenci tretje triade velenjskih osnovnih šol pa bodo ob 11.45 s strokovnjakom razpravljali o naslednjih temah: Sprejemanje samega sebe; Odgovornost; Prosti čas; Kako prepoznati znanega in neznanega dilerja; Ali prijatelj prijatelju lahko pomaga, ko se znajde v primežu zasvojenosti?; Zasvojenost z internetom; Spolnost… Strokovnjak Miha Kramli bo z mladostniki izvajal različne igre vlog.
Vsi udeleženci interaktivnih predstavitev oziroma druženj bodo prejeli še namenska poučna gradiva.

Interaktivno voden bo tudi večerni dogodek za odrasle, za kar bo poskrbel vodja programa NE–ODVISEN.SI Bojan Kodelja. Gosti večera bodo predsednica Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer, vodja Centra za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici Miha Kramli in kriminalistka Policijske uprave Celje Lara Rojc.

V diskusiji bo beseda tekla o vsakodnevnih življenjskih tematikah (medsebojni odnosi, usklajena vloga staršev, postavljanje meja v vzgoji otrok, kemične in nekemične zasvojenosti ter vpliv negativnih informacij). Razpravo bo dopolnjeval video humor filmskega in gledališkega igralca Jureta Zrneca.

Za gostovanje ekipe NE–ODVISEN.SI bo Mestna občina Velenje namenila 3 tisoč evrov (z DDV). 
V Mestni občini Velenje sicer že leta omogočamo in podpiramo različne vzgojne, izobraževalne in preventivne programe, ki so namenjeni mladim pa tudi njihovim staršem in ljudem, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi.  
Tako smo med drugim za preventivne aktivnosti Medobčinske lokalne akcijske skupine (LAS) za preprečevanje zasvojenosti z drogami v preteklem letu namenili 8.868 evrov, v letošnjem letu pa 10 tisoč evrov.

Prijazno vabljeni!

 
Izdelava spletnih strani: AV studio